Om mig

1 juni, 2011 § 3 kommentarer

IMG_3553.JPG

1 Juni 2011

Jag heter Jenny Rössberg, är 37 år och arbetar som enhetschef på ett IT-konsultföretag i mellansverige.

För ca 5-6 år sedan började jag få envisa och återkommande iriter i vänster öga. Irit är en inflammation i regnbågshinnan inne i ögat som kan orsaka stora skador på synen om den inte behandlas. Jag fick redan då veta att denna typ av inflammationer är ganska vanliga i samband med olika reumatiska sjukdomar. Våren 2008 fick jag diagnosen Spondylartrit efter att ha haft ganska ilskna inflammationer i båda käklederna och i höger knäled. Inflammationerna i käklederna började fräta igenom ledbrosket in till benet, och jag hade under en period svårt att gapa helt. Jag har sedan dess varje dag haft ont i lederna i höger knä och vrist samt de tre tårna i mitten på båda fötterna. Ibland även i vänster knä och vrist. Jag har periodvis ont kring höfterna, min reumatolog säger att det är inflammation i muskelfästena där.

För någon vecka sedan fick jag så provsvaren från en koloskopi (tarmundersökning) som visade lindriga tecken på Ulcerös Kolit (inflammation i tjocktarmen). Besvären i magen är ännu inte så allvarliga, men när jag läser om diagnosen förstår jag dock att det är en sjukdom som ofta inte blir bättre med åren…

Att bråttas med inflammationer kräver av kroppen mycket energi, så det symptom som faktiskt besvärat mig allra mest är trötthet. Smärtstillande och antiinflammatorisk medicin fungerar ganska bra mot värk (tills magen säger ifrån), men har föga effekt mot tröttheten. Jag har alltid varit ambitiös, pluggat och arbetat hårt och trivts med att ha många bollar i luften. Jag arbetar som enhetschef och projektledare för att jag tycker om att ta tag i saker och lösa problem. Men när fokus och kraft länge vänds innåt för att bearbeta sjukdom, försvinner en del av en människas personlighet. Det som då händer på längre sikt kan vara lätt att förväxla med en depression, eller utbrändhet. Jag skulle nog välja att kalla det en slags sorg. Sorg över förlorad livsenergi och ork att umgås med och ta hand om vänner och familj.

Det finns idag ett antal olika mediciner mot den här typen av sjukdomar. Som reumatiker idag har man i många fall ganska stora chanser att leva och arbeta normalt, om man får en diagnos och behandling (vilket ibland är den svåra biten eftersom en del reumatiska varianter är mycket svårdiagnostiserade). Problemet med dessa mediciner är tyvärr ofta, att de medför risker för allvarliga biverkningar på längre sikt. Exempel på sådana biverkningar kan vara dödliga typer av blodcancer, Leukopeni (minskat antal vita blodkroppar som snabbt kan leda till dödliga infektioner), Pneumonit (lunginflammation) och olika typer av förgiftningar mm. Dessa biverkningar är ju inte jättevanliga, men dock en risk man ska väga in i sammanhanget.

Under ungefär det senaste året har en fråga grott i mitt huvud som inte vår traditionella läkarvård har kunnat svara på: Varför. Man konstaterar att inflammationerna uppstår och man behandlar symptomen – ofta genom att mixtra med vårt immunförsvar. Men tanken på att det kanske finns en konkret orsak till att jag får dessa inflammationer, har inte kunnat lämna mitt huvud. Om den orsaken finns så kommer den inte att försvinna för att jag äter mediciner som dämpar symptomen. Jag började läsa och leta information på nätet, och hittade människor som blivit både bättre och även helt friska från olika typer av kroniska diagnoser genom att radikalt förändra sin kost. Det kunde handla om reumatiska och inflammatoriska sjukdomar, men även t ex långvariga depressioner och mag- och tarmproblem av olika slag och till och med cancer.

Jag har även börjat se kopplingar till andra symptom som jag inte tidigare satt i samband med mina reumatiska besvär. Torr hud. Slem i halsen fast jag inte är förkyld. Nysattacker. Symptom som är vanligare i samband med överkänslighet och allergier.

Jag kanske har fel. Men om det finns ett sätt för mig att må bättre genom att ändra mina matvanor, då vill jag hitta det sättet. Hur långt det tar mig, det får väl tiden utvisa. Men jag är övertygad om att det kommer att ta mig en bra bit på vägen.

Det här är min historia. Och mitt försök att hitta tillbaka. Tillbaka till mitt liv. Bloggen är mina minnesanteckningar längs vägen. Kanske kan de ge någon annan hjälp eller inspiration.

Jenny Rössberg (tidigare von Gerber)

<

§ 3 svar till Om mig

 • Linda skriver:

  Hej Jenny.
  Mina ögon tåras när jag läser ”Om dig”….. Varför?? Jag är nyss fyllda 38 år och mitt liv förändrades/blev till ett helvete för 2,5 år sedan. JAG känner igen mig mycket i det som DU skriver om. Läkare har inte kunnat hjälpa mig….. Jag är rejält sjuk. JAG vet att maten både kan lindra och kanske till och med ”hela” oss, läka oss……. Men precis sommDU skriver så är det inte lätt att lägga om kosten…… JAG har märkt att jag blivit mycket bättre när jag skippar mjölk (protein) och spannmål…..men det är så svårt. Du får gärna maila mig om du vill, jag har så mycket som jag skulle vilja fråga dig om…….. Jag har gett upp lite, men googlar runt……. /Linda

 • Gunilla Andersson skriver:

  Hej hej! Å vad glad jag blev när jag hittade din blogg. Håller just nu på att lägga om min kost pga ett rejält skov av reumatism. Varit hemma från jobbet i 3 veckor nu, fått kortison injektioner i högra knät, äter också kortison tabletter för att häva inflammationerna i kroppen. Samtidigt håller jag på med kostomläggning enligt suyrveda.
  På reumatologen där jag är inskriven så verkar de ”måttligt roade” av andra sätt att bli av med inflammationer, de pratar bara om skolmeficinen. Det gör att det känns som om jag slåss med ”Goliat”. Jag ska i alla fall be min läkare läsa din blogg.
  Tack! Gunilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Om migTillbaka till mitt liv.

Meta

%d bloggare gillar detta: