2011-07-19 Förbättringar av mina reumatiska symptom

19 juli, 2011 § Lämna en kommentar

Oj vad dagarna går… Semestern tog visst över och jag har bara latat mig, men det är väl det semestern är till för :). Dessutom har jag vänt runt dygnet och blivit nattuggla!

Tänkte att jag skulle skriva lite om vilka symptom jag har haft de senaste tre åren och vad som har hänt med dem den senaste månaden. Det är ju nu en månad och två veckor sedan som jag började lägga om min kost mm för att må bättre med min reumatism:

 1. Ledvärk och stelhet i höger knä, vrist och tår, samt vänster tår (spondylartrit).
  • Den 13 juni, sex dagar efter att jag uteslöt alla mjölkprodukter och alla produkter som innehåller mjölkprotein,  hade jag min första helt smärtfria dag! Det började med någon dag då och då och de dagarna har successivt blivit fler allteftersom jag fortsatt med de kostanvisningar och kosttillskott som jag skriver om i denna blogg. Ledvärken och stelheten är nu många dagar helt borta och lederna känns friska och mjuka. Vissa dagar känner jag av höger knä som alltid varit en av de värsta lederna. Övriga leder är helt och hållet smärtfria sedan några veckor och jag har stor förhoppning om att även knät ska bli ännu bättre.
  • Sedan våren 2008 har jag innan detta dagligen haft inflammation och värk i dessa leder. Jag har även haft inflammationer i mina käkleder som började fräta igenom till benet och jag fick gå på specialisttandvården, där de specialslipade mina tänder för att minska belastningen på käklederna. Jag hade under en period svårt att gapa helt. Vissa dagar har varit värre än andra och väldigt långa perioder har jag gått på antiinflammatorisk medicin såsom Naproxen och Ipren i maxdoser. Vid några tillfällen har jag varit tvungen att sluta med dessa mediciner pga kraftiga magsmärtor. Sista gången det hände var nu i maj, veckan innan jag började utesluta mjölken ur min kost. Ett tag åt jag Omeprazol (magsårsmedicin) för att kunna äta antiinflammatorisk medicin. Har även ätit Methotrexate (ett cellgift), samt Salazopyrin (får inte sväljas om det blivit en repa på tabletten) men de gav mig läskiga biverkningar så jag kunde inte fortsätta ta dem.
 2. Periodvis smärta i muskelfästena kring båda höfterna (spondylartrit).
  • Denna smärta fortsatte någon vecka längre än ledvärken men har nu avtagit helt. Detta symptom har jag haft i perioder så därför är det svårt att avgöra redan nu om det har förbättrats eller om det kommer att komma tillbaka.
  • Denna smärta började för ungefär ett och ett halvt år sedan och har inte varit som ledvärken. Den är mycket skarpare och strålar från muskelfästena runt höfterna och neråt i benen och gör att man tappar kraften i benet. Ibland måste man sätta sig ner. Ofarlig enligt reumatologen, men väldigt obehaglig.
 3. Spänd, svullen, gasig och lös mage (ulcerös kolit).
  • Magen blev snabbt bättre när jag uteslöt mjölken (och senare spannmål). Mjölkmagen försvann och jag tappade direkt ca 3 kg i bara vätska i kroppen. Men det var först när jag började äta de kosttillskott jag nu äter som kände jag hur en mage SKA må. Jag har av okunskap inte kopplat mina magsymptom till sjukdom förrän jag fick veta resultatet av tarmundersökningen i maj. Min mage har helt stabiliserats och jag har nu förstått att den har varit irriterad under lång tid.
 4. Periodvis värk och grumlig syn i vänster öga från inflammation i regnbågshinnan (irit).
  • Efter att ha haft ganska många inflammationer på min regnbågshinna så ser jag lite sämre på det ögat. Men ögat känns inte lika irriterat längre.
 5. Slem i halsen trots att jag inte varit förkyld.
  • Jag upplevde en klar förbättring kort efter att jag slutade med mjölk. Sedan har det kommit tillbaka vissa dagar, så jag undrar om det är något annat jag är känslig emot som jag fortfarande äter. Senaste veckan har jag ju dessutom verkligen varit förkyld och är fortfarande, så jag får ta tag i det när förkylningen gått över.
 6. Extremt trött, asocial och svårigheter att koncentrera sig. Alla aktiviteter på ledig tid har de senaste åren känts som en börda. Att arbeta har blivit en börda, med koncentrationssvårigheter och dåligt minne, svårt att fokusera. Man vill ju även träffa familj och vänner och göra saker med barnen. I längden blir det en sorg och en känsla av skuld för att man känner som man gör. Livet har helt gått ut på att försöka klara av alla måsten.
  • Kosttillskotten fick en nästan omedelbar effekt och redan efter några dagar började en livsenergi att återvända. Det var en glädje att fira midsommar två dagar i rad och känna en LUST att göra det. Hjärnan klarnade (!) och började fokusera. Det låter konstigt men jag kan inte förklara det på något annat sätt…
 7. Torr och kliande hud.
  • Har försvunnit helt. Jag tror att det beror på vätsketillförseln och de fettsyror jag äter i tillskotten.

Innan jag systematiskt började dricka mycket vatten så kände jag aldrig att jag var törstig. Men nu när jag har börjat dricka vatten så känner jag hur kroppen verkligen vill att jag dricker mycket mer. Jag har nog haft vätskebrist under väldigt lång tid med alla ständiga koppar kaffe. Och en uttorkad kropp rensar inte ut gifter alls som den borde, de blir istället kvar i kroppen och orsakar bl a inflammation.

I början av juni när magen rasade ihop igen av för mycket Ipren, insåg jag att jag hade två alternativ. Alternativ 1 var tyngre medicinering, troligtvis biologiska läkemedel som min reumatolog varit inne på, t ex Humira och Enbrel (jag kommer senare att skriva mer om dessa läkemedel). Alternativ 2 var att ge den alternativa medicinen en chans.

När jag skulle träffa min reumatolog den 30 juni var jag inställd på att be henne vänta några månader med de biologiska läkemedlen, för jag ville så gärna fortsätta med det jag nu gör. Men jag behövde aldrig be om det. Eftersom mina blodvärden inte längre visar tecken på inflammation ansåg hon inte att jag behöver någon medicinsk behandling just nu.

Hela min dagbok hittar du här:
Dagbok

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande 2011-07-19 Förbättringar av mina reumatiska symptomTillbaka till mitt liv.

Meta

%d bloggare gillar detta: