Mitt viktigaste kostråd

30 juli, 2011 § Lämna en kommentar

Det viktigaste kostråd jag fått fick jag av Pernilla Carrier på CarrierCarrier i Sthlm: Var snäll mot dig själv. Det går att förfina och förbättra sin kost precis hur långt som helst. Men var snäll mot dig själv om du äter något som du inte tänkt, för då kommer du att orka fortsätta. Ingenting är ogjort för att du äter någonting onyttigt, tvärtom, allt det du faktiskt gör för att förbättra din kost, kommer att förbättra din hälsa. Och vill du gå på café någon gång, så välj smart. Välj t ex chokladbollen och inte vetebullen.

Det här rådet har varit jätteviktigt för mig såhär i sommartider när man är ledig och saknar de vanliga rutinerna i vardagen. Man äter oftare ute. Men bara att tänka på det sättet har hjälpt mig att orka vara ännu mer noggrann, men det har även hjälpt mig att unna mig något ibland. T ex en kula mjölkfri sorbet i solen och det har även slunkit ned några bitar Malaco Truly. Men vissa saker är jag benhård på:

  • mjölk (mjölkprotein)
  • vete (veteprotein)
  • griskött

Dessa tre livsmedel äter jag aldrig. Jag säger på restauranger att jag är allergiker, det är det enda som fungerar. Och man måste vara tydlig. Många blandar ihop laktosintolerans med mjölkproteinallergi. Och många tror inte att lite vetemjöl i en kryddblandning spelar någon roll. Så ställ kontrollfrågor och nöj dig inte med ”tror inte det”. Kryddblandningar, såser och marinader är ofta luriga (marinader kan innehålla t ex creme fraiche och sojasås innehåller vete). Många är dock kunniga och har full koll på vad de serverar. I princip alla är hjälpsamma och tillhandahåller innehållsförteckningar om de inte vet själva. Välj maträtter med så rena råvaror som möjligt.

I övrigt följer jag min nya kost så mycket det bara går och jag är aldrig rädd för att be om varianter på de maträtter som finns på menyn. Det går oftast jättebra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Mitt viktigaste kostrådTillbaka till mitt liv.

Meta

%d bloggare gillar detta: