Endometrios och IFD – Svar till MariaD

5 september, 2011 § Lämna en kommentar

Hej MariaD

Tack så mycket för din kommentar. Jag visste inte vad endometrios var, så jag googlade lite och jag förstår att du har det jobbigt. Det är starkt gjort när man mår dåligt att ta steget till att göra någonting åt sin situation på egen hand. Samtidigt tror jag att man redan där, har kommit halva vägen. När man bestämmer sig för att själv ta ansvar för sin egen hälsa.

Först tyckte jag att endometrios verkade vara en helt annan typ av sjukdom än den jag har – men när man läser lite mer så hittar man ju flera grundläggande likheter. Kroniska inflammationer till följd av ett till synes ej fungerande immunförsvar är ju en central del även av endometrios. Jag hittade även ganska snabbt att det finns kopplingar till både mat och miljögifter och jag hittade även personer som blivit mycket bättre genom att göra en liknande kostomläggning som den jag gjort.

Jag tror att IFD-kost är bra för alla människor, och inte allra minst i förebyggande syfte. Men om man redan har fått en immunförsvarsrelaterad inflammatorisk kronisk sjukdom kan det vara så att man behöver ta ytterligare ett steg, för då har man troligtvis utvecklat en överkänslighet mot någonting. För många människor med den här typen av sjukdomar verkar komjölk och spannmål (i synnerhet vete) vara mer eller mindre som ett gift för kroppen. Det finns olika teorier kring varför, men jag har inte grävt ner mig i det så mycket utan bara konstaterat att det är så. Vete tycks vara i särklass värst, så även för endometrios.

Om du orkar och får motivation att göra någonting utöver IFD, kan du prova följande under ett par månader:
1. Uteslut veteprotein. Helst alla spannmål, men i första hand vete. Ett starkt råd är att läsa innehållsförteckningar, för vete finns i saker man inte tror såsom vissa laktritssorter och i sojasås. Tänk på att veteprotein även kan finnas i vissa glutenfria produkter.
2. Uteslut komjölksprotein. Samma råd här, läs innehållsförteckningar för mjölkämnen finns i en mängd produkter. Se här för en lista på vad som innehåller mjölk: Hur undviker man mjölk?
3. Uteslut griskött och minska ned så mycket som möjligt på rött kött. Öka konsumtionen av grönsaker och bär drastiskt.
4. Drick mycket vatten. En underskattad metod för att hjälpa kroppen rensa ut gifter. Helst renat kranvatten (det finns extra filter att köpa till kranen) eller källvatten. Jag dricker mellan 2-3 liter vatten per dag och börjar med 5-6 dl direkt på morgonen. Det blir en del spring på toaletten men jag känner i kroppen att det gör stor nytta. Obs, det är ju bättre att dricka vanligt vatten än att inte dricka alls.
5. Jätteviktigt att äta så mycket ekologiskt som bara möjligt. Av två anledningar: För det första för att minska ned på tillsatser och kemikalier. För det andra för att öka näringsinnehållet i det du äter. Icke ekologiskt odlade grönsaker drivs upp för snabbt och hinner inte utveckla de näringsämnen som de normalt ska göra. (Sen är ekologiska produkter mycket godare också!) Det har varit ganska dyrt med ekologiska varor men nu kommer det mer och mer till vettiga priser. ICA har ett eget sortiment som inte alls är dumt.
6. Undvik tillsatser och kemikalier. Ät så rena råvaror som möjligt.

Undvik även så mycket socker som möjligt.

När jag började lägga om kosten så resonerade jag som så att jag inte hade något att förlora på att äta bättre mat! Om man är orolig för kalciumbrist när man slutar med mjölk kan man komplettera med tillskott. Allt detta kan verka krångligt, men man kommer in i det lättare än man tror! Speciellt om det börjar ge effekt för då blir det roligt. Visst kan du även använda dig av IFD för att balansera vad du ska äta mycket av och vad du ska äta mindre av.

Det finns även kosttillskott som stödjer kroppens utrensning av toxiner, tungmetaller och kemikalier men här kan jag inte ge specifika rekommendationer. Här får man vända sig till alternativmedicinen.

Läs även detta: Mitt viktigaste kostråd

Här är några sidor jag hittade, du kanske redan har läst dem, men jag lägger upp dem ifall:
http://endometriosbloggen.blogspot.com/2008/03/tips-mot-endometriosvrk.html
http://www.familjeliv.se/Planerar_barn/Wiki/a229.html

Den här sidan tyckte jag var väldigt intressant:
http://endometriosis.org/resources/articles/dietary-modification/
Deras bok finns att köpa på Bokus:
Endometriosis: A Key to Healing Through Nutrition

Jag rekommenderar även att se dokumentärfilmen Underkastelsen av Stefan Jarl som handlar om de kemikalier och gifter som vi alla exponeras för varje dag, vare sig vi vill eller inte. Man kan inte göra så mycket åt allt det på egen hand, men man blir definitivt mer medveten när man sett den:
http://www.underkastelsen.se/

Hör gärna av dig och berätta om vad du gör och hur det går.

Varma hälsningar
Jenny

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Endometrios och IFD – Svar till MariaDTillbaka till mitt liv.

Meta

%d bloggare gillar detta: