IFD-Tabell: Färsk frukt och bär

28 mars, 2012 § 3 kommentarer

Livsmedel med negativt värde bidrar till inflammation, speciellt om de äts i stora mängder. Livsmedel med positivt värde stödjer kroppens egna antiinflammatoriska processer. Ju högre siffra desto starkare effekt. Rekommendationen är dock inte att enbart äta livsmedel med positivt värde, utan att söka en balans där summan över dagen blir positiv. Observera att mängden spelar roll.

Färsk frukt & bär

FRUKT POSITIVT VÄRDE                         MÄNGD      IFD-VÄRDE
Acerola körsbär                              10 st            340
Cantaloupemelon                              2,4 dl            21
Citron, utan skal                            1 st              21
Grapefrukt, rosa                             1/2 frukt          1
Guava                                        1 st              35
Hallon                                       1,2 dl             5
Jordgubbar                                   10 st             22
Kumquat, med skal                            1 st               4
Lime, utan skal                              1 st              10
Mullbär                                      10 st              0
Rabarber, skivade                            1,2 dl             9
Tamarind                                     1 st               0

FRUKT NEGATIVT VÄRDE                         MÄNGD      IFD-VÄRDE
Ananas, tärnad                               1,2 dl           -19
Apelsin                                      1 stor           -19
Aprikos                                      1 st              -7
Banan                                        1 medelstor     -118
Blåbär                                       1,2 dl           -11
Grapefrukt, vit                              1/2 frukt         -1
Kiwi                                         1 st             -14
Körsbär                                      10 st            -16
Mango                                        1 st            -106
Papaya, tärnad                               1,2 dl            -3
Persika                                      1 stor           -54
Plommon                                      1 st             -25
Päron                                        1 medelstort     -74
Vattenmelon, tärnad                          2,4 dl           -62
Vindruvor, röda eller gröna med kärnor       15 st            -57
Vindruvor, röda eller gröna utan kärnor      15 st            -61
Äpple                                        1 medelstort     -62

Källa: The Inflammation Free Diet Plan, Monica Reinagel, 2006

Hela tabellen hittar du här (uppdateras löpande):
IFD-Tabell

Annonser

Taggad: , , , , ,

§ 3 svar till IFD-Tabell: Färsk frukt och bär

  • E skriver:

    Hej,

    Jag har börjat läsa din blogg i samband med att jag sökte på kinesiologi och läste igenom nästan hela bloggen för den var så intressanta. Jag har sen jag började läsa bloggen försökt ändra mina matvanor framförallt genom att ta bort vete och socker. En sak jag blir fundersam över är dock det här med att så mycket nyttig mat kan ha ett negativt värde.Jag ifrågasätter att exempelvis kiwi skulle bidra till inflamation i kroppen när det snarare är bevisat att kiwi är väldigt bra för att hålla oss friska och krya. Likadant med blåbär som är bevisat att det ska vara bra för imunförsvaret. Jag ställer mig därför kritisk till hela IFD-tabellen. Om du kan förklara detta så får du väldigt gärna göra det. I övrigt har jag fått en mycket positiv bild av kinesiologi och ska själv pröva att gå till en kinesiolog på måndag.

    Tack för en superbra blogg!

    / E

    • Jenny von Gerber skriver:

      Hej E!

      Jag förstår dina funderingar och den specifika anledningen till att t ex blåbär har värdet -11 kan jag nog inte svara på just nu i alla fall, det är en mängd faktorer som påverkar beräkningen av IFD-värdet. Jag håller själv fortfarande på att lära mig mer om detta men har lite begränsat med tid eftersom jag jobbar mer än heltid och har familj och barn :). Jag tror dock att din fråga kan vara ett mycket bra ämne att ta upp här på bloggen framöver, så jag ska försöka fördjupa mig mer i det och förhoppningsvis kan jag komma med ett bättre svar framöver.

      IFD-systemet går dock inte ut på att man ska utesluta livsmedel med negativa värden. IFD-värdena är en hjälp till att lära sig hitta en balans i sin kost så att man dels kan hålla sig på plussidan totalt sett, dels så att man kan undvika de livsmedel som är mest inflammatoriska och även hitta och öka på dem som är mest antiinflammatoriska.

      Värden mellan 100 och -100 har en marginell påverkan.

      Så visst ska du fortsätta äta blåbär som innehåller rikligt med antioxidanter och vitaminer och även fibrer som kan lindra och skydda mot tarminflammationer har det visat sig. Man får alltså väga IFD-värdet mot nyttan med livsmedlet samt mot vad man äter för övrigt.

      Jag hoppas att mitt svar hjälper dig något.

      Kul att du gillar min blogg 🙂

      Varma hälsningar
      Jenny

    • Jenny von Gerber skriver:

      Hej igen E!

      Enligt hemsidan för IFD – http://nutritiondata.self.com – så kommer en stor del av kalorierna i blåbär från socker, vilket jag skulle tro ger det negativa IFD-värdet.

      Mvh Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande IFD-Tabell: Färsk frukt och bärTillbaka till mitt liv.

Meta

%d bloggare gillar detta: