IFD-Tabell: Grönsaker (uppdaterad)

22 april, 2012 § 3 kommentarer

Livsmedel med negativt värde bidrar till inflammation, speciellt om de äts i stora mängder. Livsmedel med positivt värde stödjer kroppens egna antiinflammatoriska processer. Ju högre siffra desto starkare effekt. Rekommendationen är dock inte att enbart äta livsmedel med positivt värde, utan att söka en balans där summan över dagen blir positiv. Observera att mängden spelar roll.

Grönsaker positivt värde

LIVSMEDEL NOTERING ANTAL ENHET IFD-VÄRDE
Alfalfagroddar   1,2 dl 4
Alger, Agar   2 msk 2
Alger, Irish moss   2 msk 10
Alger, Kelp   2 msk 5
Alger, Laver   2 msk 16
Alger, Wakame   2 msk 15
Aubergine (äggplanta) Tillagad, tärnad 1,2 dl 2
Avokado Rå, mosad 1,2 dl 105
Bambuskott Konserv, skivade 1,2 dl 1
Bladsallad Strimlad 2,4 dl 52
Blomkål Kokt 1,2 dl 19
Blomkål 1,2 dl 15
Bok Choy Rå, strimlad 2,4 dl 67
Broccoli Kokt 1,2 dl 73
Broccoli Fryst 1,2 dl 55
Broccoli Rå, tärnad 1,2 dl 25
Brysselkål Kokt 1,2 dl 61
Brysselkål Fryst 1,2 dl 83
Böngroddar   1,2 dl 8
Champinjoner Skivade 1,2 dl 4
Chilipeppar, Bananpeppar 1 st 65
Chilipeppar, Pimento Konserv, hackad 2 msk 16
Chilipeppar, Röd Konserv, hackad 0,6 dl 244
Chilipeppar, Röd 1 st 286
Chilipeppar, Serrano 1 st 122
Endive Rå, hackad 2,4 dl 52
Enokisvamp   1 st 1
Fänkål Rå, skivad 2,4 dl 10
Groddar, Alfalfa   1,2 dl 4
Groddar, Böngroddar   1,2 dl 8
Groddar, Mungbönor   1,2 dl 8
Groddar, Rädisa   1,2 dl 6
Gröna bönor Kokta 1,2 dl 15
Gröna bönor Konserv 1,2 dl 12
Gröna bönor Frysta 1,2 dl 10
Gröna bönor Råa 1,2 dl 15
Grönkål (växer som lösa blad, ej huvud) Kokt, hackad 1,2 dl 205
Grönkål (växer som lösa blad, ej huvud) Rå, hackad 2,4 dl 83
Gurka Rå, med skal, skivad 1,2 dl 4
Gurkört Färsk, hackad 2,4 dl 16
Halmsvamp Konserv 1,2 dl 17
Haricot Verts Kokta 1,2 dl 15
Haricot Verts Konserv 1,2 dl 12
Haricot Verts Frysta 1,2 dl 10
Haricot Verts Råa 1,2 dl 15
Isbergssallad Strimlad 2,4 dl 13
Jalapeno Konserv 1 st 56
Jalapeno 1 st 55
Kelp (brunalg) 2 msk 5
Kinakål (salladskål) Kokt, strimlad 1,2 dl 11
Kinakål (salladskål) Rå, strimlad 2,4 dl 64
Kronärtskockor Kokta 1 st 25
Kronärtskockshjärtan Kokta 1,2 dl 17
Kål (som grönkål fast krusig) Kokt, hackad 1,2 dl 232
Kålrabbi Kokt, skivad 1,2 dl 23
Kålrot Kokt, mosad 1,2 dl 16
Lök Kokt, tärnad 1,2 dl 300
Lök Konserv, tärnad 1,2 dl 286
Lök Fryst, tärnad 1,2 dl 203
Lök Rå, tärnad 1,2 dl 206
Lök, Shalottenlök Hackad 2 msk 52
Majrova Kokt, mosad 1,2 dl 9
Majrova, Blasten Kokt 1,2 dl 212
Mangold Kokt 1,2 dl 185
Mangold Rå, hackad 2,4 dl 94
Maskrosblad Kokta, hackade 1,2 dl 92
Maskrosblad Råa, hackade 1,2 dl 76
Morötter Konserv, skivade 1,2 dl 72
Morötter Frysta, skivade 1,2 dl 112
Morötter Råa, skivade 1,2 dl 60
Mungböngroddar   1,2 dl 8
Okra Kokt, skivad 1,2 dl 23
Ostronskivling   1 st 4
Palmhjärta Konserv 1 st 5
Paprika, Grön Kokt, hackad 1,2 dl 27
Paprika, Grön Rå, hackad 2,4 dl 63
Paprika, Gul 1 st 159
Paprika, Röd Kokt, hackad 1,2 dl 84
Paprika, Röd Fryst, hackad 1,2 dl 100
Paprika, Röd Rå, hackad 1,2 dl 90
Pumpa Kokt, mosad 1,2 dl 25
Purjolök Kokt, hackad 1,2 dl 134
Romansallad Strimlad 2,4 dl 61
Rosensallad Strimlad 2,4 dl 28
Ruccola Rå, löst packad 2,4 dl 16
Rädisa, Röd Skivad 1,2 dl 7
Rädisa, Vit Skivad 1,2 dl 8
Rädisagroddar   1,2 dl 6
Rödkål Kokt, strimlad 1,2 dl 17
Rödkål Rå, strimlad 2,4 dl 36
Sallad, Bladsallad Strimlad 2,4 dl 52
Sallad, Endive Rå, hackad 2,4 dl 52
Sallad, Isbergssallad Strimlad 2,4 dl 13
Sallad, Romansallad Strimlad 2,4 dl 61
Sallad, Rosensallad Strimlad 2,4 dl 28
Sallad, Ruccola Rå, löst packad 2,4 dl 16
Salladshuvud (med mjuka lösa blad) Strimlad 2,4 dl 43
Salladskål (kinakål) Kokt, strimlad 1,2 dl 11
Salladskål (kinakål) Rå, strimlad 2,4 dl 67
Salladslök (stor) 1 st 68
Savoykål Kokt, strimlad 1,2 dl 13
Savoykål Rå, strimlad 2,4 dl 40
Selleri Kokt, tärnad 2,4 dl 34
Selleri Rå, tärnad 1,2 dl 10
Serranopeppar 1 st 122
Shalottenlök Hackad 2 msk 52
Skogschampinjoner   1 st 4
Sockerärtor Råa 1,2 dl 26
Sockerärtor Kokta 1,2 dl 36
Sparris Kokt 1,2 dl 55
Sparris Konserv 1,2 dl 53
Sparris Fryst 1,2 dl 87
Spenat Kokt 1,2 dl 241
Spenat Konserv 1,2 dl 261
Spenat Fryst 1,2 dl 276
Spenat Rå, löst packad 2,4 dl 80
Squash Kokt, spagetti 1,2 dl 4
Squash Kokt, skivad 1,2 dl 9
Squash Rå, skivad 2,4 dl 20
Svamp Konserv, skivad 1,2 dl 5
Svamp, Champinjoner Skivade 1,2 dl 4
Svamp, Enoki   1 st 1
Svamp, Halmsvamp Konserv 1,2 dl 17
Svamp, Ostronskivling   1 st 4
Svamp, Skogschampinjoner   1 st 4
Sötpotatis Kokt, mosad 1,2 dl 228
Sötpotatis (mediumstorlek) Kokt 1 st 210
Tomat Konserv 2,4 dl 20
Tomat Kokta 2,4 dl 20
Tomat, Grön (liten)   1 st 19
Tomat, Gul (mediumstorlek)   1 st 21
Tomat, Körsbär   2,4 dl 15
Tomat, Orange Hackad 2,4 dl 20
Tomat, Plommon (mediumstorlek)   1 st 12
Tomat, Röd Hackad 2,4 dl 35
Tomat, Soltorkad   1 st 1
Tomatillo (mediumstorlek) 1 st 3
Vattenkastanj Konserv, skivad 1,2 dl 3
Vattenkrasse Hackad 2,4 dl 44
Vitkål Kokt, strimlad 1,2 dl 18
Vitkål Rå, strimlad 2,4 dl 26
Vitlöksklyfta 1 st 111
Zucchini Kokt, skivad 1,2 dl 19
Zucchini Rå, hackad 2,4 dl 22
Äggplanta (aubergine) Tillagad, tärnad 1,2 dl 2
Ärtor Frysta 1,2 dl 4

Grönsaker negativt värde

LIVSMEDEL NOTERING ANTAL ENHET IFD-VÄRDE
Bönor, Mungbönor Kokta 1,2 dl -9
Limabönor Kokta, små 1,2 dl -28
Limabönor Kokta, stora 1,2 dl -19
Majs Fryst 1,2 dl -62
Majs Konserv, avrunnen 1,2 dl -108
Majskolv Kokt 1 st -111
Mungbönor Kokta 1,2 dl -9
Palsternacka Kokt, skivad 1,2 dl -86
Pommes Frites Snabbmat, liten portion 1 st -213
Pommes Frites Frysta 10 st -86
Potatis Konserv 1,2 dl -68
Potatis (mediumstorlek) Kokt, skalad 0,5 st -127
Potatis (mediumstorlek) Ugnsbakad, med skal 0,5 st -129
Rödbetor Konserv, skivade 1,2 dl -23
Sojabönor (edamame) Kokta, skalade 1,2 dl -7
Yam Ugnsbakad, kuber 1,2 dl -52
Ärtor Konserv 1,2 dl -8

Källa: The Inflammation Free Diet Plan, Monica Reinagel, 2006

Hela tabellen hittar du här (uppdateras löpande):
IFD-Tabell

Annonser

Taggad: , , , ,

§ 3 svar till IFD-Tabell: Grönsaker (uppdaterad)

  • Caroline Appelvik skriver:

    Hej!

    Tack så mkt för allt du delar med dig av. Så roligt att du mår så mkt bättre. Det är helt underbart.

    Jag älskar stekt lök. Steker den i kokosfett. Jag hårdsteker den inte, men den blir mjuk. Äter verkligen mkt stekt lök. Det kanske inte alls är bra? Alltså vet du om det är inflammationsbildande? Är många rotsaker inflammationsbildande?

    Mvh
    Caroline

    • Jenny von Gerber skriver:

      Hej Caroline! Tack för dina kommentarer 🙂
      Lök är ju bra! Jag vet att vanligt kokosfett inte är så bra, men det finns de som säger att icke processat kokosfett ”raw”, är bättre, men det är ganska dyrt. Renée Voltaire har ett sådant och en sådan burk kostar ca 170 kr för 325 ml (som en honungsburk i storlek ungefär), den är ganska dryg dock. Den är kallpressad, innehåller inga transfetter och går bra även att steka i mm. Om du verkligen vill ha kokosolja kan du ju lyxa till det med denna ibland. Annars kan du ju steka löken i ekologisk kallpressad olivolja så har du ju rena antiinflammatoriska dunderkuren!

      Alla rotsaker är inte inflammationsbildande, inte morot och sötpotatis t ex. Däremot palsternacka och vanlig potatis. Kålrot och kålrabbi går också bra, och majrova. IFD handlar dock inte om att kategoriskt utesluta alla livsmedel som har negativa värden, utan det gäller att balansera sin kost så att summan över dagen blir positiv. Med rätt tillbehör och kryddor kan även potatis vara helt ok!

      Lycka till! Varma hälsningar Jenny

  • Margita Gustafsson skriver:

    Vad har svart vinbär för IFD-värde?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande IFD-Tabell: Grönsaker (uppdaterad)Tillbaka till mitt liv.

Meta

%d bloggare gillar detta: