Ghee – Mjölkproteinfritt smör

10 mars, 2015 § 5 kommentarer

Man lär sig något nytt varje dag.

Jag har precis fått lära mig att det finns Ghee.

Ghee framställs helt enkelt genom att man skirar smör – låter det sjuda så att smörfettet separeras från mjölkproteinet. Ghee innehåller 100% smörfett och smakar visst lätt nötaktigt till skillnad mot vanligt obehandlat smör, som normalt har en fetthalt på omkring 82-83%. Det har lång hållbarhet och tål väldigt höga temperaturer. Används mycket i Pakistansk och Indisk matlagning.

pukkaghee2

Ghee finns att köpa och tillverkas ekologisk av bl a Pukka och Kung Markatta. Men man kan även göra det själv:

http://www.recepthjalpen.se/articles_ghee.php

Jag skulle ju inte ersätta olivoljan med detta, men det kan ju vara kul att kunna använda smör ibland till vissa saker.

Någon som har provat?

Kram Jenny

Annonser

Taggad:

§ 5 svar till Ghee – Mjölkproteinfritt smör

  • Christina skriver:

    http://theconsciouslife.com/omega-3-6-9-ratio-cooking-oils.htm
    Omega-6 to omega-3 ratio: 1.6:1

    Jag tycker om smaken och får bättre stek smak med ghee än olivolja. Använder ofta biologisk rapsolja till salladsdressing.

    Värd att prova!

    • tillbakatillmittliv skriver:

      Tack för länken Christina!

      Har du köpt ghee eller gjort själv? Jag tänkte prova göra själv (den var ju ganska dyr att köpa) men inte hunnit ännu.

      • Christina skriver:

        Hej igen,

        det är krångligare än man tror att göra och få den riktigt ren till lång hållning.

        I Asistiska eller Mellanöstern butiker hoppas jag du kan köpa den billigare. Annars gör en mindre mängd att prova på.

  • Karolina skriver:

    Hej Jenny!

    Jag fick i början av året diagnosen Reumatoid artrit eller ledgångsreumatism som man tidigare sa . Jag har behandlats med Methotrexate och Humira (ett biologiskt läkemedel) utan någon märkbar effekt och börjar fundera på att söka alternativa behandlingar.
    Jag ser här på din blogg att du har varit i kontakt med Kilmaninstitutet och undrar om du blev hjälpt av deras behandlingar och om det är något du kan rekommendera?

    //Karolina

    • Jenny Rössberg skriver:

      Hej Karolina!
      Jag har inte haft kontakt med Kilmaninstitutet, däremot har jag fått behandling av Pernilla Carrier, som gått som lärling hos Ulf Kilman. Pernilla har en egen klinik och det är mycket tack vare henne som jag mår bra idag – och min egen envishet förstås ;). Men det var hennes behandling och hennes rekommendationer jag började följa väldigt dedikerat. Så svar ja, jag kan varmt rekommendera deras behandlingar och råd. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ghee – Mjölkproteinfritt smörTillbaka till mitt liv.

Meta

%d bloggare gillar detta: