Om mig

IMG_3553.JPG

1 Juni 2011

Jag heter Jenny Rössberg, är 37 år och arbetar som enhetschef på ett IT-konsultföretag i mellansverige.

För ca 5-6 år sedan började jag få envisa och återkommande iriter i vänster öga. Irit är en inflammation i regnbågshinnan inne i ögat som kan orsaka stora skador på synen om den inte behandlas. Jag fick redan då veta att denna typ av inflammationer är ganska vanliga i samband med olika reumatiska sjukdomar. Våren 2008 fick jag diagnosen Spondylartrit efter att ha haft ganska ilskna inflammationer i båda käklederna och i höger knäled. Inflammationerna i käklederna började fräta igenom ledbrosket in till benet, och jag hade under en period svårt att gapa helt. Jag har sedan dess varje dag haft ont i lederna i höger knä och vrist samt de tre tårna i mitten på båda fötterna. Ibland även i vänster knä och vrist. Jag har periodvis ont kring höfterna, min reumatolog säger att det är inflammation i muskelfästena där.

För någon vecka sedan fick jag så provsvaren från en koloskopi (tarmundersökning) som visade lindriga tecken på Ulcerös Kolit (inflammation i tjocktarmen). Besvären i magen är ännu inte så allvarliga, men när jag läser om diagnosen förstår jag dock att det är en sjukdom som ofta inte blir bättre med åren…

Att brottas med inflammationer kräver av kroppen mycket energi, så det symptom som faktiskt besvärat mig allra mest är trötthet. Smärtstillande och antiinflammatorisk medicin fungerar ganska bra mot värk (tills magen säger ifrån), men har föga effekt mot tröttheten. Jag har alltid varit ambitiös, pluggat och arbetat hårt och trivts med att ha många bollar i luften. Jag arbetar som enhetschef och projektledare för att jag tycker om att ta tag i saker och lösa problem. Men när fokus och kraft länge vänds inåt för att bearbeta sjukdom, försvinner en del av en människas personlighet. Det som då händer på längre sikt kan vara lätt att förväxla med en depression, eller utbrändhet. Jag skulle nog välja att kalla det en slags sorg. Sorg över förlorad livsenergi och ork att umgås med och ta hand om vänner och familj.

Det finns idag ett antal olika mediciner mot den här typen av sjukdomar. Som reumatiker idag har man i många fall ganska stora chanser att leva och arbeta normalt, om man får en diagnos och behandling (vilket ibland är den svåra biten eftersom en del reumatiska varianter är mycket svårdiagnostiserade). Problemet med dessa mediciner är tyvärr ofta, att de medför risker för allvarliga biverkningar på längre sikt. Exempel på sådana biverkningar kan vara dödliga typer av blodcancer, Leukopeni (minskat antal vita blodkroppar som snabbt kan leda till dödliga infektioner), Pneumonit (lunginflammation) och olika typer av förgiftningar mm. Dessa biverkningar är ju inte jättevanliga, men dock en risk man ska väga in i sammanhanget.

Under ungefär det senaste året har en fråga grott i mitt huvud som inte vår traditionella läkarvård har kunnat svara på: Varför. Man konstaterar att inflammationerna uppstår och man behandlar symptomen – ofta genom att mixtra med vårt immunförsvar. Men tanken på att det kanske finns en konkret orsak till att jag får dessa inflammationer, har inte kunnat lämna mitt huvud. Om den orsaken finns så kommer den inte att försvinna för att jag äter mediciner som dämpar symptomen. Jag började läsa och leta information på nätet, och hittade människor som blivit både bättre och även helt friska från olika typer av kroniska diagnoser genom att radikalt förändra sin kost. Det kunde handla om reumatiska och inflammatoriska sjukdomar, men även t ex långvariga depressioner och mag- och tarmproblem av olika slag och till och med cancer.

Jag har även börjat se kopplingar till andra symptom som jag inte tidigare satt i samband med mina reumatiska besvär. Torr hud. Slem i halsen fast jag inte är förkyld. Nysattacker. Symptom som är vanligare i samband med överkänslighet och allergier.

Jag kanske har fel. Men om det finns ett sätt för mig att må bättre genom att ändra mina matvanor, då vill jag hitta det sättet. Hur långt det tar mig, det får väl tiden utvisa. Men jag är övertygad om att det kommer att ta mig en bra bit på vägen.

Det här är min historia. Och mitt försök att hitta tillbaka. Tillbaka till mitt liv. Bloggen är mina minnesanteckningar längs vägen. Kanske kan de ge någon annan hjälp eller inspiration.

Jenny Rössberg (tidigare von Gerber)

Mail: jenny.rossberg@outlook.com

§ 14 svar till Om mig

 • Stefan Bergström skriver:

  Hej Jenny!
  Jag vill tacka dig för din blogg. Den har gett mig mycket inspiration att ta tag i min situation.
  Det funkar verkligen. Var hos Pernilla i fredags och det känns som ett nytt liv.
  Stefan

  • Jenny von Gerber skriver:

   Hej Stefan!

   Det är SÅ roligt att höra att du mår bättre, det värmer långt in i hjärtat!
   Detta har förändrat så mycket för mig. Jag har nu jobbat en månad efter semestern och känner helt ny energi för jobbet igen.
   Så bra att du träffat Pernilla. Att lägga om kosten är ett viktigt steg i rätt riktning, men helheten i hennes behandling boostar verkligen effekten av det hela och stärker kroppen på djupet.
   Det här är för livet 🙂

   Varma kramar och lycka till
   Jenny

 • Camilla Alm skriver:

  Hej Jenny! Fortsatt lycka till på din hälsoväg. Jag hittade din blogg idag och känner igen mycket. Jag har länge vetat samband mellan kost/ överkänslighet och blandade symptom (min mamma råkar vara näringsterapeut) men jag har fuskat mycket med hälsan ändå.. Tills nu! Min svaga punkt är ryggen och jag har nu inflammation som trilskas där. När jag äter vitt mjöl el socker så blir jag så sned i ryggen att jag ser helt skev ut. Trött blir jag också, och depressiv. Nu lagar jag IFD kost för att vända på mönstret och det hjälper ju. Men jag saknar bullarna!

  Tack för att du blir ett ansikte utåt för dessa tankar!! Modigt!

 • Robert skriver:

  Jätte intressant set du gör med din kropp.
  Vad händer med din kropp idag?!?
  Jag bor nu i Trosa flyttat från Västerås. Har ett stort intresse av hur vi människor kan skapa vårat eget mående med att våga testa nytt.

 • susanne skriver:

  Hej!
  Sonen har ulcerös colit och nyligen fått sin diagnos. Jag är så glad att jag hittade din blogg – Livet stannar visst inte ändå. Kommer att följa den och är glad över recepten. Tack för att du vill och orkar dela med dig.
  Susanne

 • Camilla skriver:

  Hej!

  Jag läste nu för första gången på din blogg med anledning av en släkting. Det som slog mig var att många av dina symtom (torr hud, ledvärk, magbesvär, extrem trötthet) är typiska tecken på hypotyreos, dvs för låg produktion av hormonet tyroxin. Kontrolleras enkelt med ett blodprov och åtgärdas med läkemedlet Levaxin. Kan vara värt att kolla upp tänkte jag!

  Lycka till!

  Camilla

 • vesna rajkovic skriver:

  Hej Jenny! Fick syn på din blogg igårkväll. Jag är 100% att maten vi äter är den enda rätta medicinen. Har själv slutat äta mjöl, mjölk och socker sen i somras och det känns som att jag andas fullständigt nu för första gången i mitt liv. Tröttheten minskar saktar men säkert varje dag. Du inspirerar mig att själv börja skriva min egen blogg om min egen resa mot hälsa. Tack!

 • Lena skriver:

  Hej Jenny, jag har också en form av spondylartrit sen 8 år tillbaks. Har försökt att lindra inflammationerna på alla möjliga sätt. Äter sedan 3 mån methotrexate för att jag gett upp alternativa vägar. Äter 6 tab/vecka, är lite bättre men inte bra. Har tappat hälften av mitt hår så jag vill inte fortsätta med dem. Den här Pernilla, var bor hon och vad är hon utbildat inom?
  Kom över din blogg nyss och har inte läst allt.
  Hoppas du mår bättre.
  Mvh Lena

 • Josefine skriver:

  Hej, När jag läser om alla dina symptom så tror jag att även du blivit vilseledd av vår svenska sjukvård. Samtliga symptom du nämner stämmer in på borrelia som tillåtits härja i kroppen alltför lång tid och blivit kronisk. Läs boken Why can’t I get better av Dr Horowitz som har egen klinik i NY. I Sverige har Socialstyrelsen och läkemedelsbolagen avgjort att vi inte ska behandla kronisk borrelia mer än nysmittad borrelia. Läs om Lyme Disease på nätet och läs om Dr Sponaugles Wellness Institute som kan ge dig livet tillbaka för gott. Själv har jag plågats med de symptom som du nämner i fyra år och har nu i år fått svart på vitt från klinik Infectolab i Augsburg att jag har både kronisk borrelia och de så vanliga sidoinfektioner som kommer till, i mitt fall TWAR. Förlita dig inte på svensk sjukvård i detta. Kronisk borrelia tillhör inte den sk DRG-gruppen som hos Försäkringskassan kan utgöra en legitim diagnos. Det är alltså kört att säga till din ”vanliga” läkare här i Sverige att du tror att du har kronisk borrelia. Testerna vi har här är inte tillförlitliga, men de i Tyskland är bäst i världen. Vänd dig till Dr Kenneth Sandström i Örebro för att få hjälp med att kliniskt undersöka dig och sen ordnar han med att proverna kommer till Tyskland. Du får sedan besked om vad du egentligen lider av. Lycka till/Josefine

  • Jenny von Gerber skriver:

   Hej Josefin!
   Vad roligt att höra att du fått hjälp! Det är jätteintressant det du skriver och det är nog inte många som känner till det. Vilka symptom är det du haft och vad har du fått för behandling? Jag har varit symptomfri i över tre år nu och blev idag utskriven från reumatologen :). Jag har en enda sak kvar och det är min lågproducerande sköldkörtel som jag äter Levaxin för. Det får jag nog leva med.
   Lycka till!
   Kram Jenny

   • Josefine skriver:

    Hej Jenny! Av vårdcentralen har jag ännu inte fått någon medicinering för de är inte på det klara med vad jag har än. Det är jag emellertid själv efter att ha sökt hjälp hos privatläkare som jag nämnde innan. Nu är jag i Tampa, Florida för att påbörja behandling och bli frisk från min kroniska borrelia. Imorgon lämnar jag blodprov hos Sponaugle Wellness och så kör vi snart igång behandlingen. Tidigare under vår och sommar i år provade jag antibiotika i tre månaders tid, men mitt immunförsvar är så kass att det inte funkar att bara proppa sig full med det. Nu kommer dr Sponaugle att få mitt immunförsvar på banan och sen öppnar sig möjligheter för mig att bli återställd. Det känns skönt. Tack för ditt trevliga svar. Ha det så bra. Kram Josefine

 • Astrid skriver:

  Hej Jenny!
  Tack för att du delar med dig av dina tankar och recept. Jag känner mycket väl igen det där med att det inte ”syns” att man är sjuk. Det är väldigt svårt att förklara för folk att man på förmiddagen kan ta en fika för att tre timmar senare ligga däckad i smärta och feber. Det vänder så fort.

  Jag tänkte på det med mat som triggar immunförsvaret. Jag har psoriasis (plus nån mer reumatisk sjukdom de nu utreder.) Men jag fann då en mycket intressant läkare i USA som heter Dr John O.A. Pagano. Han har gett ut böcker och har forskat om psoriasis, men även om allergier. Alltså vissa ämnen i mat som triggar kroppens immunförsvar. Så har nu börjat läsa hans bok Healing psoriasis och kan varmt rekommendera att kolla upp honom på YouTube om man är intresserad av det.
  Med vänlig hälsning,
  Astrid

 • Sara Carlin skriver:

  Hej Jenny,

  jag vet inte om den här sidan är aktiv längre, jag hittade den av en slump och blev helt tagen av att läsa för det lät som att det handlade om mig på så manga sätt! Jag har ingen ”expert” som jag går till och nu när jag börjat känna av mitt ena knä igen får jag lite panik och skulle så gärna vilja diskutera med någon -min reumatolog är nog ingen idé…Jag bor I Luxemburg så lite svårt att träffa din kinesolog, men det vore intressant att komma I kontakt med dig! Du får jättegärna skriva till mig så kanske jag kan få ställa några frågor?

  Hälsningar,
  Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: